?

Kirjamaanikot yhdistykää

Name:
Kirjalla päivässä pitää lekurin loitolla
Membership:
Open
Posting Access:
All Members , Moderated
Description:
Amatööriarvioita kirjoista ja muuta asiaan liittyvää.
Mikä?
No niin. Maailmalla ja livejournalin syövereissä on läjäpäin kerhoja, yhteisöjä, klubeja ja kökköytymispaikkoja englannintaitoisille kirjahihhuleille. Tämä yhteisö onkin sitten omistettu suomalaisille lukijoille. Kirjailijoiden ei luonnollisestikaan tarvitse olla suomalaisia, eikä edes lukukielen ole oltava suomi: jos satutte englanniksi tai vaikka ruotsiksi jotain lueskelemaan, niin postatkaa kaikin mokomin mielipiteitänne niistäkin. Halutessaan arvioonsa voi tällöin sisällyttää lyhyen kommentin kielen tasosta, eli millaisella kielitaidolla meidän muiden kannattaa kyseistä opusta ryhtyä lukemaan.

Mitä?
Yhteisössä voit arvostella lukemasi kirjan, kysellä muiden ehdotuksia vaikkapa hyviksi lomakirjoiksi tai vinkua lukuvinkkejä vaikka filosofiseen mielentilaan. Muunkinlaista kirja-aiheista juttua saa pistää kehiin, pääpaino on kuitenkin arvostelussa ja vinkkien kyselyssä. Yhteisöön liittyviä kehotetaan painokkaasti lukemaan säännöt, joista erityisesti kohta "Hakemisto ja tagitys."

Tämä on myös oikea paikka BOOK CROSSINGista kiinnostuineille (ja divarinuuskijoille).

Mitä ihmettä on book crossing? Sehän on kerrassaan NEROKAS ajatus/leikki/aktiviteetti/tapa harjoittaa hyväntekeväisyyttä muille kirjaihmisille. Kyseessä on puuha, jossa
1. valitset kirjan josta olet pitänyt, joka oli mielestäsi erityinen, mielenkiintoinen tai muuten merkittävä,
2. hankit kirjasta kappaleen, josta pystyt luopumaan,
3. menet ja rekisteröit kirjasi osoitteeseen www.bookcrossing.com,
4. kirjoitat tarvittavan informaation (käy ilmi myöhemmin)/ja pienen viestin kirjan sisäkanteen,
5. ja sitten jätät kirjan johonkin yleiselle paikalle jonkun muun löydettäväksi. Löytäjän tulisi kirjan mukana olleiden ohjeiden mukaan käydä netissä bookcrossing-sivulla kertomassa, että kirja on löydetty, ehkä kertoa lyhyesti mielipiteensä ja sitten jättää kirja uudestaan johonkin muualle. Hyviä jättöpaikkoja on miljoonittain: yleiset vessat, ostoskeskukset, ruotsinlaivat, huoltoasemat, linja-autot, bussipysäkit jne.
HUOM! On erittäin törkeä rikos pitää crossattu ja löydetty kirja. Kierrättäjä on tarkoittanut sen kiertämään (vaikka maailmanlaajuisestikin, jos kirja on englanniksi) erilaisilla ihmisillä. Eihän kirjastonkaan kirjoja nyysitä, ne palautetaan. Tämä on laina, jonka laina-aika voi olla pitkäkin. Palautettava kirja on joka tapauksessa, eli toisin sanoen: pistettävä eteenpäin.


Miten?
Kuten kaikissa siivoissa yhteisöissä, tässäkin on muutama kiintiösääntö riemubyrokraattien (kuten minä) mieliksi:
1. Arvostelut
-Kun postaat arvostelun, sinun ei suinkaan tarvise olla nerokas kirjan analysoija. On kuitenkin tärkeää, että perustelet mielipiteesi jollakin tapaa. Älä sano "Tylsin koskaan lukemani kirja" jos et voi yhtään eritellä, miksi se oli niin surkea.
-Kirjoita ihan ensimmäiseksi teoksen ja tekijän nimi, joiden jälkeen arvosana jonka kirjalle antaisit asteikolla 1-5. Sitten voit nakutella melkein mitä haluat. Hyvä idea ehkä olisi kertoa ensin vähän mistä kirjassa on kyse ja sitten perustella antamasi arvosana.
- Älä spoilaa. Tahtoo siis sanoa, että älä tee ratkaisevia juonipaljastuksia, jolloin muiden lukukokemus menee pilalle. Jos tämä jostain syystä ei ole vältettävissä, varoita selkeästi etukäteen ja pistä laskoksen (=lj-cut, kts. myöh.) taakse.
- Lukemasi kirja on jo arvosteltu yhteisössä? Ei se mitään. Vertailevat mielipiteet ovat aina tarpeen. Jätä kommentti arvosteluun ja kerro omia vaikutelmiasi. Tointn aivan yhtä hyvä ratkaisu on kirjoittaa lukemastasi kirjasta aivan tavallinen arvostelu ja lähettää se yhteisöön. Sekä kommenttisi että merkintäsi löydetään kyllä myöhemmin jos joku etsii sitä hakemistosta.
- Ekan arvostelusi yhteydessä voit pistää myös vähän itsestäsi: millaisia kirjojat luet yleensä, mistä pidit, mistä et pitänyt. Tämä siksi että muut saisivat jonkinlaisen käsityksen siitä, vastaatko yhtään heidän tykkäämisiään. Tämä ei luonnollisestikaan ole pakollista.
- Jos tulee kilometriarvostelu, niin käytähän "laskosta". Laskos, eli lj-cut tehdään pistämällä piiloonlaskostettava teksti seuraavien komentojen väliin: [lj-cut text="LASKOKSEN OTSIKKO TÄHÄN"] Tähän piilotettava teksti [/lj-cut] (korvaa kuitenkin esimerkin hakasulkeet < ja > -merkeillä, jotka ainakin minun näppiksestäni löytyvät välilyonnin vasemmalta puolen).

2. Hakemisto ja tagitys
Avainsanojen eli tagien avulla yhteisö ylläpitää hakemistoa arvostelluista kirjoista. Vastuu tavan jatkamisesta lankeaa aina sille henkilölle, joka kirjoittaa arvostelun kirjasta. Käytännössä juttu on hyvin helppo:
- kun postaat arvostelun, sisällytä siihen avainsanaksi kirjailijan sukunimi.
- kun postaat kirjaidea- tai lukuehdotuslistan, pistä sille avainsanaksi 'ideoita'.
- kun postaat crossingiin liittyvän pätkän, tagita se sanalla 'crossing'.
- kun kysyt ehdotuksia (lomalukemista, kesäkirjaa, hyvää dekkaria, jotain kiinnostavasti kirjoitettua historiallista jne.), tagita sanalla 'kysymys'.
Miksi tällainen niuhotus? Koska tulokset ovat ylen hyödyllisiä. Tällä hetkellä hakemisto on nähtävissä kokonaisuudessaan päiväkirjan oikeassa reunassa, mutta lähemmin sitä voi tutkailla osoitteessa http://community.liverjounal.com/kirjat/tag/ (linkki löytyy tämän sivun ylälaidasta kohdasta "kotisivu"). Tämä hakemisto koostuu siis aiemmissa merkinnöissä käytetyistä avainsanoista. Käytännössä tämä siis tahtoo sanoa sitä, että hakemistosta voi helposti etsiä vanhoja arvosteluita kirjailijan nimen mukaan sen sijaan että edessä olisi vaivalloinen selaus sivu sivulta. Eli: ei tarvitse selata kymmentä sivua vanhoja merkintöjä saadakseen selville, onko joku kirjoittanut jotakin esimerkiksi Dumas'n kirjoista, vaan asian saa nopeasti selvitettyä avaamalla hakemiston ja katsomalla löytyykö kohdasta D yhtään Dumas'ta.

3. Leikitäänpä kiltisti
- ollaan siivolla. Ei lytätä kenenkään kirjamakua tai tehdä mitään muutakaan tyylitöntä. Eri mieltä saa aina olla -- joskus tulee tällöin hyviä keskusteluitakin -- mutta kulmahampaat piiloon joka tapauksessa. Ken nenästään verta kaivaa, se itse siihen lankeaa, ja lentää pellolle.

Statistics